keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Syömään!!




Puhutaanpa lisää syömisestä.
Puhutaan sellaisista asioista, mitkä mulla meni pieleen ja välillä menee vieläkin ja
niitä voi korjata.


 Ruoka-ajat
Ihmisen kannattaa pitää niistä kiinni, etenkin, jos aikoo kasvattaa lihasta tai edes pitää koko päivän ajan energiatasot kohdallaan. Lihas tarvitsee proteiinia kasvaakseen ja sitä pitää tulla koko ajan, ettei lihaksen kasvu pysähdy. Muistaakseni Muscle&Fitness-lehden Hardcore-numerossa kerrottiin, että lihaksen pitää saada noin kahden puolen tunnin ja kolmen tunnin välillä ravintoa, jotta palautuminen on jatkuvaa. Omalla kohdalla ainakin, jos tulee niin sanotusti huonompi viikonloppu, niin yleensä ensimmäisenä menee ruoka-ajat. Syön ehkä taas sen kolmisen kertaa päivässä ja joka kerta aivan liian paljon. Jos ajoista on vaikea pitää kiinni, kannattaa ruokaa tehdä valmiiksi tai käyttää kelloa, joka huutaa kolmen tunnin välein. Kun syö tasaisesti, niin ei tule närpittyä mitään herkkuja, eikä iske nälkäkiukku.


Määrät

Minä punnitsen kaiken. No en vettä, mutta kaiken muun. Jos en punnitsisi, niin söisin aivan valtavia määriä ruokaa kerralla. Nimimerkillä pizza ja puolikas rullakebab ei tunnu missään.
Joten siis punnitsen kaikki ruuat mitä syön. Olen joskus saanut määrät miten paljon mitäkin pitää syödä, joten punnitseminen on helppoa (proteiinit: 1-2g/painokilo, rasvat: 1g/painokilo, Hiilarit: loput mitä jää päivittäisestä energiatarpeesta). Kun raaka-aineiden punnitsemisesta tulee tapa, se ei enää tunnu yhtä raskaalta aina olla mittailemassa. Vaaka kannattaa pitää aina näkyvillä, niin punnitseminen ei unohdu. 
Tämä siis toimii minun kohdalla. Kannatan myös ruokaympyrän noudattamista, mutta sekään ei tarkoita sitä, että lautaselle kasataan kauhea määrä lihaa sillä periaattella, että lautasmalli on oikein, kuhan liha ei vie kuin 1/4 osaa lautasesta.



















Suunnittelu

Minä olen erittäin huono aamuihminen ja pitkään vihasin aamiaisen syömistä. Nykyään teen melkein joka ilta itselleni aamiaisen valmiiksi, että voin vain ottaa sen vain suoraan jääkaapista ja syödä. Joinain aamuna vedän smoothien, mutta jos menen kuudelta aamulla töihin, en viitsi aloittaa huudattamaan tehosekoitinta heti kello 04.30. Yleensä olen suunitellut siis jo illalla seuraavan päivän ruokailuja. Aamuvuoropäivinä syön kuusi kertaa päivässä ja iltavuoropäivinä viisi. 
Alkuun voi kirjoittaa itsellensä listan siitä mitä aikoo huomenna syödä. Tässä esimerkki:

Aamiainen ( 04.30) 

100g rahkaa
2 banaania
10 g pähkinöitä
20 g proteiinijauhetta 

Välipala (08.00)

200g raejuustoa
160 g omenaa
10 g pähkinöitä


Lounas (11.00)

100g Lihaa
200g perunaa
Vihanneksia
10 g oliiviöljyä

Välipala (14.00)


100g rahkaa
2 banaania
10 g pähkinöitä
20 g proteiinijauhetta 

Päivällinen (17.00) 
 
100g Kalaa
200g perunaa
Vihanneksia
10 g oliiviöljyä

Iltapala (21.00)

100g rahkaa
150g mehukeittoa
10 g pähkinöitä
20 g proteiinijauhetta 

Saman sorttinen lista on meillä jääkaapin ovessa. Määrät ei tuossa pidä paikkaansa, mutta sen onkin tarkoitus olla vain suuntaa antava. 
Näillä kolmella asialla yritän pitää oman syömiseni kurissa. Tietysti pidän aina kerran viikkoon karkkipäivän, joka olisi sekin parempi, että se olisi yksi parempi ateria, eikä niin että mässäillään koko päivä. Toivottavasti pystyin edes jotain auttamaan tällä postauksellani ja jos ei muuta niin ainakin avaamaan hiukan yksityskohtaisemmin miten minä syön. Lupaan myös, että seuraava päivitys ei käsittele ruokaa :)

- Mikko



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti